z
T1000: Zadanko z zadania.info/pl
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna
cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
Uwaga: przypominamy, że zero jest liczbą parzystą.
Jeżeli na początku jest liczba nieparzysta to jest
5 ⋅5⋅5 ⋅5 = 625
To wiem ale nie mam pojecia w drugiej częsci
jezeli na 1wszym miejscu jest liczba parzysta więc moze byc zero
4 ⋅5⋅ 5⋅5 ⋅3 = 15 00 czemu na końcu jest to pomnożone przez 3?
7 kwi 23:18
Maslanek: Nie wiem, ale po swojemu:
| | | | | |
parzyste: Wybierzmy najpierw miejsca dla liczb parzystych: | = | =4. |
| | | |
W nie wstawiamy jedną z 5 liczb parzystych, czyli mamy: 5
3.
Na pozostałym miejscu liczba nieparzysta, czyli 5.
Ale jeżeli na pierwszym miejscu mamy 0, to należy dobrać jeszcze 2 miejsca z 3 dla parzystych:
W nie wstawiamy jedną z 5 liczb parzystych,. czyli 5
2
I na pozostałym nieparzysta, czyli 5.
Razem wszystkich możliwości: 4*5
4−3*5
3=5
3(20−3)=17*5
3=2125
7 kwi 23:25
Maslanek: Ta trójka wynika z położenia liczb parzystych − możesz to rozumieć jako permutację z
powtórzeniami (ale w sensie: PPN, gdzie P−liczba parzysta)
| | 3! | |
Jest takich P3(2,1)= |
| =3. |
| | 2! | |
7 kwi 23:29
T1000: Dziękuje Maslanek,własnie dokładnie analizuje co napisałes
7 kwi 23:32