prosze podac dane i opisac zadanie jakbyscie mogli :)
HELP: Pan slawek 20% swojej kwietniowej pensji przeznaczyl na swiadczenia (czynsz, prad, gaz itp). w
maju otrzymal 200 zl podwyzki, ale oplaty za swiadczenia wzrosly o 10% i pan slawek znowu
przeznaczyl na nie 20% zarobkow. ile zarabial w maju?
1 lis 22:00
godzio187: wpisałem rozwiąznie i sie nie wyświetliło

no więc jeszcze raz
20%(x+200) = 10%*20%x +20%x oblicz bo drugi raz mi sie nie chce pisać pamietaj że do wyniku
trzeba dodać 200
1 lis 22:24
Eta: x −−− wysokość pensji w kwietniu, x>0
x +200 −−− " " " w maju
0,2x −−− wysokość opłat w kwietniu
podwyżkę świadczeń o dodatkowe10% zapisujemy: 0,2*1,1*x = 0,22x
to:
0,2( x+200)= 0,22x => 0,2x +40 = 0,22x => 0,02x = 40
x = 2000 zł
więc pensja w maju wynosiła : 2 200 zł
1 lis 22:53