matematykaszkolna.pl
asymptoty poziome bożena: mam coś mocnego Zbadaj, czy wykres podanej funkcji ma asymptoty poziome, jeśli tak wyznacz ich równania
 cos(3x2−1) 
f(x) {

dla x≠0
 x 
{ −1 dla x=0 mógłby ktoś krok po kroku? bardzo by mi to pomogło pozdrawiam
7 kwi 22:30
Kleo: ←→←→⇒⇒⇒⇒⇒γδδδγββπΔΔΔΔ pamietaj jedno, zawsze delta i jakos to bedzieΔΔΔΔΔΔ ΔΔΔΔΔΔΔΔ ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ ΔΔΔΔΔΔΔΔΔ ΔΔΔΔΔΔ
7 kwi 22:36
MathNazi: Nie spie bo nakurwiam delte
7 kwi 22:37
bożena: pojebane dzieciaki −−− toco − znajdzie się ktoś ? nie wiem jak to rozpracować.
7 kwi 23:38
fx: Wyznacz dziedzinę, jeżeli jest różna do R, wówczas wyznacz granicę tej funkcji na krańcach przedziałów dziedziny. To tak na początek. Te wulgaryzmy, szczególnie w wypowiedzi autorki są bardzo nie na miejscu, odbierają chęć pomocy.
8 kwi 12:09
PW: Rozstrzygnięcie czy funkcja ma asymptoty poziome to odpowiedź na pytanie czy istnieje skończona granica f(x) przy x→− lub x→+. Interesuje nas więc tylko "górny przepis":
 cos(3x2−1) 
f(x) =

.
 x 
Funkcja cos(.) waha się między −1 a 1, mamy więc do czynienia z granicą ilorazu, w którym licznik jest ograniczony, a mianownik dąży do − lub do +. Jak wiadomo (jest na to odpowiednie twierdzenie) iloraz taki dąży do 0. Odpowiedź: Asymptotą poziomą (lewo− i prawostronną) wykresu jest prosta y=0. Uwaga. Gdyby przyszło rysować, to trzeba sobie uzmysłowić, że cos(3x2−1) przyjmuje zarówno wartości dodatnie jak i ujemne, a więc wykres f(x) nie leży ani nad asymptotą (osią OX), ani pod asymptotą. Wężykiem, wężykiem.
8 kwi 14:51