równania
jaca 94: rozwiąż równania i nierówności kwadratowe: a) x2−3x−4=0 b) (x−2)2−4= 0 c)
(5x−3)(x−1)+2x(x−1)=0 d) −5x2+x−√3≥0 e) x2+6x+10>0 f) 2(x+1)2+4x≤ (x−3)(x+2)−8
7 kwi 22:23
Marcin: a wkład własny?
7 kwi 22:24
jaca 94: nie potrafię
7 kwi 22:31
Marcin: A zależy Ci tylko na rozwiązaniach czy na nauce?
7 kwi 22:34
jaca 94: na rozwiązaniu
7 kwi 22:40
7 kwi 22:50
jaca 94: nie wychodzą mi te zadania proszę o pomoc
7 kwi 23:36
Marcin: Jakie nie wyszło?
7 kwi 23:40
jaca 94: każde jedno
7 kwi 23:43
pie: Później narzekają, że matura słabo idzie.
7 kwi 23:48
Marcin: No aż mi się smutno zrobiło
7 kwi 23:50
7 kwi 23:52
Marcin: Tego nie znałem. Dzięki pie. Przyda się
8 kwi 00:01
Piotr:
@jaca94 co Ci dadza same rozwiazania ? zaliczenie pracy domowej? a na sprawdzianie co zrobisz ?
kto za Ciebie napisze mature ?
8 kwi 00:26
Janek191:

Wykres do d)
a)
x
2 − 3x − 4 = 0
Δ = (−3)
2 − 4*1*( −4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3 − 5 | | 3 + 5 | |
x1 = |
| = − 1 x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
=======================================
b)
( x − 2)
2 − 4 = 0
( x − 2)
2 = 4
x − 2 = −
√4 = − 2 lub x − 2 =
√4 = 2
x = − 2 + 2 = 0 lub x = 2 + 2 = 4
=============================
c)
( 5 x − 3)*( x − 1) + 2 x*( x − 1) = 0
( x − 1)*[( 5 x − 3) + 2x ] = 0
( x − 1)*( 7 x − 3) = 0
x − 1 = 0 lub 7x − 3 = 0
x = 1 lub 7 x = 3
==================
d)
− 5 x
2 + x −
√3 ≥ 0
Δ = 1 − 4*(−5)*( −
√3) = 1 − 20
√3 < 0
a = − 5 < 0 i Δ < 0 − wykres funkcji f(x) = − 5 x
2 + x −
√3 leży pod osią OX
Nierówność nie ma rozwiązań.
8 kwi 00:28
Marcin: Jankowi się nudziło, masz szczęście
8 kwi 00:34
Janek191:

e) x
2 + 6 x + 10 > 0
Δ = 6
2 − 4*1*10 = 36 − 40 = − 4 < 0
a = 1 > 0 i Δ < 0, więc wykres funkcji f(x) = x
2 + 6 x + 10 leży nad osią OX,
czyli x ∊ R = ( −
∞; +
∞)
===================
Wykres do e) koloru czerwonego
f) 2*( x + 1)
2 + 4 x ≤ ( x − 3)*( x + 2) − 8
2*( x
2 + 2x + 1) + 4 x ≤ x
2 + 2 x − 3 x − 6 − 8
2x
2 + 4 x + 2 + 4x ≤ x
2 − x − 14
2 x
2 − x
2 + 8 x + x + 2 + 14 ≤ 0
x
2 + 9 x + 16 ≤ 0
Δ = 81 − 4*1*16 = 81 − 64 = 17 > 0
| | − 9 − √17 | |
x1 = |
| = − 4,5 − 0,5 √17 x2 = −4,5 + 0,5 √17 |
| | 2 | |
x ∊ < x
1 ; x
2 > = < −4,5 − 0,5
√17 ; −4,5 + 0,5
√17 >
===========================================
Wykres do f) koloru niebieskiego
8 kwi 00:48
Janek191:
Może się coś nauczy jak dokładnie przestudiuje te rozwiązania
8 kwi 00:49
Piotr:
bardzo bym chciał ale szczerze watpie. chociazby tu na stronie jest cala masa podobnych zadan.
8 kwi 00:53
Janek191:
Dałem mu szansę
8 kwi 00:55
8 kwi 10:38
zawodus: na siłę nikogo nie nauczymy. widocznie są osoby, które nie chcą nic umieć i tylko liczą, że
jakimś
"cudem" uda im się uzbierać 30%. Z tym, że 30% praktycznie nie wymaga wiedzy większej niż
poziom gimnazjum, a poziom myślenia wystarczy dla dobrego ucznia z podstawówki...
8 kwi 11:23