proszę o podanie danych i opisac cale zadanie a nie tylko wynik jakbyscie mogli
HELP: Brąz to stop miedzi z cyną. Brąz medalierski zawiera 5% cyny, braż armatni zawiera 10% cyny,
brąz dzwonowy 20% cyny. Ile brązu dzwonowego i ile medalierskiego należy ze sobą stopić aby
otrzymac 600 t brązu armatniego?
1 lis 21:58
godzio187: wzor jest taki
m
1*p%+m
2*q%=(m
1+m
2)*r%
m
1+m
2=600t
układ równań rozwiąż go

m1=200, m2=400 tak mi wyszlo
zakladajac ze m
1dzwonny , m
2 medalierski
1 lis 22:07
pomozcie prosze: 
dużo z tego nie rozumiem, ale dzięki
1 lis 22:10
pomozcie prosze: co to jest p, q i r?
1 lis 22:11
godzio187: p%−>20%
q%−>5%
r%−>10%
1 lis 22:21
godzio187: są to ilości cyny w tych brązach
1 lis 22:22
pomozcie prosze!!: 200*0,02+400*0,05%=(m1+m2)*0,1%
200+400=600t
hmm? tak?
1 lis 22:27
Eta:

Podam tak z rys.

x +y = 600 /*(−0,2)
0,2*x + 0,05*y = 0,1*600= 60
−0,2x −0,2y = − 120
0,2x + 0,05y = 60
−−−−−−−−−−−−−−
= −0,15y = −60 => y = 400 t więc x = 200 t
czy teraz jasne?
1 lis 22:34
pomozcie prosze!!: Prosiłbym o takie coś
Dane :
x−
y− _
działanie na poziomie 3 klasy gimnazjum, które odpowie na pytanie ile brązu dzwonnego i ile
medalierskiego należy ze sobą stopić, aby otrzymać 600t brązu armatniego.
Odp. Aby otrzymać 600 t brązu armatniego należy stopić ze sobą ___ brązu DZ i ___ brązu M
1 lis 22:47
godzio187: Dane :
x−masa brązu dzwonnego
y−masa brązu medalierskiego
działanie na poziomie 3 klasy gimnazjum, które odpowie na pytanie ile brązu dzwonnego i ile
medalierskiego należy ze sobą stopić, aby otrzymać 600t brązu armatniego.
Odp. Aby otrzymać 600 t brązu armatniego należy stopić ze sobą 200 ton brązu DZ i 400 ton brązu
M
1 lis 22:52
pomozcie prosze!!: Pier#$&% ! Nie robie !
1 lis 23:01