granica
muflon: granica w nieskończoności
1/1*2 + 1 /2*3 + 1/3*4 +......1/(n−1)n
proszę o pomoc
7 kwi 22:12
MathNazi: Zwinac do ciagu geometrycznego nie da rady?
7 kwi 22:15
muflon: jakie q?
7 kwi 22:15
7 kwi 22:16
Toskan: szukamy
| 1 | | A | | B | | (A−B)n + B | |
| = |
| − |
| = |
| |
| (n−1)n | | n − 1 | | n | | (n−1)n | |
A−B = 0 i B = 1, czyli A=B=1
Wobec tego twoja suma to:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| = 1 − |
| |
| 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | (n−1)n | | n | | n | |
7 kwi 22:18
Toskan:
tam powinno być jak napisał ICSP, całkowicie pomieszałem, ale schemat podobny
7 kwi 22:21
muflon: dziekuje
7 kwi 22:24