układ równań wartości bezwzględne
sania: Rozwiąż układ równań:
{ |x+y|=1
|x|+|y|=1
7 kwi 21:51
Toskan:
Z pierwszego równania mamy
x+y = 1 lub x+y = −1, czyli:
y = −x+1 lub y = −x−1
Podstawić do drugiego i rozwiązać.
7 kwi 21:52
sania: Czy mam to podstawić na 4 sposoby?
X+y=1
−x−y=1
−x+y=1
X−y=1
Czy teraz to podstawic? Kompletnie nie wiem jak to zrobić
7 kwi 22:16
Mila:

Oto wykres równania :
|x|+|y|=1
( Aby to narysować rozpatrujesz 4 przypadki:
x≥0 i y≥0
x<0 i y≥0
x≥0 i y<0
x<0 i y<0, ale zapamiętaj wykres)
Dalej zrobię w następnym wpisie, bo część następnych wykresów pokryje się i nie byłoby to może
jasne dla Ciebie.
7 kwi 22:35
Mila:

Oto wykres równania :
|x|+|y|=1
|x+y|=1⇔
x+y=1 lub x+y=−1⇔
y=−x+1 lub
y=−x−1
Uklad ma nieskończenie wiele rozwiązań
(x,−x−1) gdzie x∊<−1,0>
(x,−x+1) gdzie x∊<0,1>
7 kwi 22:41
sania: Dziękuję bardzo!
8 kwi 00:04
Mila:
8 kwi 16:27