Oblicz współczynniki m i n.
Timo: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka, zrobiłem układ równań ale chyba coś źle.
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=x3+m2x+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 4. Oblicz współczynniki m i n.
7 kwi 21:50
J:
W(1) = 0
W(−4) = 4
7 kwi 21:53
Timo: dlaczego w(−4)=4 ? ja podstawialem w(−1) = 4 i dlatego pewnie nie wychodzilo
7 kwi 21:56
Marcin: Przecież ma być W(−1)=4..

ale się poryłem..
7 kwi 21:59
Timo: nom tak zrobiłem i jest układ m2+n=3 i −m2−n=3 i gdy wyznaczam np m to się zeruje i nie wiem
co zrobić to znaczy ze wspolczynnik m i n jest 0?
7 kwi 22:01
J: Oczywiście .. literówka , ma być : W(−1) = 4
7 kwi 22:01
Timo: czyli co mam zrobić gdy wyznaczam n z jednego równania podstawiam do drugiego i wychodzi mi ze
0=0?
7 kwi 22:16