Rozwiaz równanie
Mateusz : 3+{2}{x+1}={2x+2}{x}
7 kwi 21:40
Mateusz : 3+2x+1=2x+2x
7 kwi 21:42
Hajtowy:
1) Dziedzina
2) Na 1 strone
3) Wspólny mianownik
4) liczymy
7 kwi 21:43
7 kwi 21:43
...:
... dziedzina ... do wspólnego ... i na krzyż
7 kwi 21:43
Genesis: czyli jak ? też mam podobne zadanie i nie potrafię rozgryźć go przez tą 3
7 kwi 21:49
Genesis: x+1≠0
x≠−1
dobrze ? co dalej ?
7 kwi 21:51
...:
... nie potrafisz trójki "wnieść" do ułamka ... to gimnazjum −
7 kwi 21:51
pigor: .... określam D: x+1≠0 i x≠0 ⇔ x≠−1 i x≠0, czyli
D=R\ {−1,0},
| | 2 | |
wtedy 3+ |
| = 2x+2x /*x(x+1) ⇔ 3x(x+1)+2x=2(x+1)(x+1) ⇔ |
| | x+1 | |
⇔ 3x(x+1)+2x=2(x+1)
2 ⇔ 3x
2+3x+2x= 2(x
2+2x+1) ⇔
⇔ 3x
2+5x−2x
2−4x−2= 0 ⇔
x2+x−2= 0 ⇔ x
2−x+2x−2= 0 ⇔
⇔ x(x−1)+2(x−1)= 0 ⇔ (x−1)(x+2)= 0 ⇔
x=1 v x=−2 ⇔
x∊{1,−2}∊D.
7 kwi 21:53