proszę o pomoc
xyz: liczę całkę funkcji niewymiernej i stosuje wzór po czym stosuję podstawienie u= √1+ 3√x to
ile będzie wynosiło du ?
7 kwi 21:36
Toskan:
u2 = 1 +3√x
u2 − 1 = x1/3
2du = 13x−2/3dx
du = 16x−2/3dx
chyba będzie dobrze
7 kwi 21:45
xyz: tylko jeśli teraz wyznaczę dx to nadal zostanie mi zmienna x
7 kwi 21:48
pomocnik: To wyraź "x" za pomocą "u".
7 kwi 21:52
Toskan:
a faktycznie to może tak (pytałeś o du

)
u
2 − 1 = x
1/3
(u
2 − 1)
3 = x
dx = 3(u
2 − 1)
2 * 2u du = 6u(u
2 − 1)
2 du
7 kwi 21:55
xyz: ok, dzięki wielkie,, a mógłbyś mi jeszcze powiedzieć dlaczego tam jest 2 du ?
7 kwi 22:02
xyz: oo , dziękuję
7 kwi 22:02
Toskan: pochodna funkcji wewnętrznej * pochodna zewnętrznej
7 kwi 22:04
xyz: ja też sobie podstawiłam "u" w miejsce "x" tylko wyszło mi coś podobnego ale nie "6u" tylko "6"
7 kwi 22:04
xyz: ok
7 kwi 22:05