ciągi
jolka: Obicz sumę 20stu początkowych wyrazów ciągu bn=log2an, gdzie an=2 n2−1.
7 kwi 21:29
...:
sprawdź raz jeszcze to a
n ... bo wygląda cosik nie tak ... −
7 kwi 21:38
jolka: dobrze napisałam. tylko −1 odejmuję od n2
7 kwi 21:43
...:
| | n | |
an=2 |
| −1 .... widzisz w tym sens  |
| | 2 | |
7 kwi 21:45
...:
a to jest an=2n/2−1
7 kwi 21:49
7 kwi 21:51
jolka: Takie jest polecenie. Zaczęłam b2+...b40=b1+r...b1+39r=20b1+400r i dalej nie wiem.
7 kwi 21:54
jolka: tak.
7 kwi 21:54
J: Najpierw sprawdź, jaki to ciąg. Policz bn+1 − bn =
7 kwi 21:57
...:
....włącz myślenie −

b
n=log
22
n/2−1
b
n=n/2−1
| | n+1 | | n | | 1 | |
licząc bn+1−bn= |
| −1− |
| +1= |
| wykazujesz, że ciąg jest arytmetyczny |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b
1=

S
20=
7 kwi 22:02
jolka: wykazałam już to
7 kwi 22:03
J: Gdzie wykazałaś ?
7 kwi 22:04
jolka: na kartce, tylko nie wyliczyłam r.
7 kwi 22:21