trygonometria
qwe: wiadomo, że α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym i sinα=0,9. z tego wynika, że α należy
do przedziału?
proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie
7 kwi 21:25
J: (0,π) − I −sza i II−ga ćwiartka (tutaj sinus jest dodatni)
7 kwi 21:27
J: | | π | |
Upss ... to jest w trójkącie : (0, |
| ) |
| | 2 | |
7 kwi 21:28
qwe: ma wyjść (60,90) dlaczego?
7 kwi 21:29
Eta:
sinα=0,9 ⇒α≈65o ( odczytane z tablic)
7 kwi 21:33
qwe: aa ok, dziekuje
7 kwi 21:33
J: | | √3 | |
Bo sin 60 = |
| < 0,9 , w tym przedziale sinus jest funkcją rosnącą |
| | 2 | |
7 kwi 21:34