asymptoty poziome
bożena: Zbadaj, czy wykres podanej funkcji ma asymptoty poziome, jeśli tak wyznacz ich równania
| | (x−1)(x+2) | |
przeksztalcam do |
| i nie wiem co dalej zrobić  |
| | x+1 | |
pomocy
7 kwi 21:07
vitek1980: policz granice funkcji f w nieskończonościach. wyjdą niewłaściwe (∞) więc nie ma asymptot
poziomych
7 kwi 21:23
PW: Asymptota pozioma to istnienie skończonej granicy
lim f(x)
x→−∞
lub
lim f(x)
x→∞
7 kwi 21:23
Toskan:
Pionowe liczysz w punktach, gdzie funkcja nie jest określona. W tym przypadku w punkcie x=−1.
Liczysz lewostronną i prawostronną granicę i jak wyjdzie ±
∞ to znaczy, że asymptota pionowa
jednostronna istnieje.
Asymptotę ukośną lewostronną liczysz
x−>−
∞
Jak a będzie stałą różną od zera to później liczysz
lim (f(x) − ax) = b
x−>−
∞
a, b − stałe
Wtedy masz asymptotę ukośną lewostronną y=ax+b
Podobnie liczysz prawostronną.
7 kwi 21:31
bożena: dziękuje
7 kwi 22:00