Analityczna na wektorach - kwadrat i jego wierzchołki
Kacper: Dane są dwa kolejne wierzchołki kwadratu ABCD: A=(−1;3), B=(−5;1). Wyznacz współrzędne
wierzchołka C.
Siema. Otóż próbowałem zrobić to zadanie na szybko na wektorach zakładając, że wektor |AB| jest
równy wektorowi |BC|:
[−5+1; 1−3]=[Xc + 5; Yc − 1]
Oczywiście nie jest to dobry sposób [rozwiązania są dwa: C=(−3;−3) lub C=(−7;5)], i stąd moje
pytanie − dlaczego?

Jak rozwiązać to zadanie na wektorach, gdyby mógł to ktoś wytłumaczyć
laikowi?
Mila:

BA
→=[4,2]
BC
→⊥BA
→ są 2 takie wektory zaczepione w p. B
[2,−4] oraz [−2,4]
B=(−5,1)→[2,−4]→C
1(−5+2,1−4)=(−3,−3)
lub
B=(−5,1)→[−2,4]→C
2=(−5−2,1+4)=(−7,5)