geometria
Radek:
| | 7 | |
Wyznacz równanie okręgu o promieniu |
| , który przechodzi przez punkty wspólne okręgów o |
| | 5 | |
równaniach x
2−4x+y
2+2y+4 = 0 i x
2−4x+y
2+12y+19=0 .
wyznaczyłem punkty przecięcia okręgu
a dalej ?
7 kwi 20:05
J: | | 49 | |
Nowy okrąg ma równanie : (x−a) +(y−b)2 = |
| , 2 razy pdstawiasz x,y punktów i |
| | 25 | |
wyliczasz a,b
7 kwi 20:09
J: (x−a)2... oczywiście
7 kwi 20:10
zawodus: Promień i dwa punkty porównaj oba promienie i znajdziesz środek.
7 kwi 20:10
Radek:
Układ równań ?
7 kwi 20:10
Radek:
Mam promień ale jak wyznaczyć środki ?
7 kwi 20:11
Radek: ?
7 kwi 20:33
zawodus: Masz spodek S i dwa punkty A i B przez które okrąg przechodzi
Wiadomo że |AS|=|AB|=r
Rozwiąż ten układ
7 kwi 20:34
Radek:
Masz napisać pierwszą linijkę tego równania ?
7 kwi 20:38
zawodus: Mam?

Znasz wzór na długość odcinka?
7 kwi 20:40
Radek:
Możesz miał być

Znam
7 kwi 20:40
zawodus: No to długość odcinka
|AS|=...
7 kwi 20:49
Radek:
Nadal nie wiem jakie wsp podstawić ?
7 kwi 21:06
Marcin:
S=(x,y)
Może jakoś tak?
7 kwi 21:11
zawodus: Dobrze teraz obliczenia.
7 kwi 21:15
Radek: ok dziękuję
7 kwi 21:21
Marcin:
7 kwi 21:23
Mila:
S(a,b) − środek okręgu, jest oddalony o r od punktów A i B
| | 4−√3 | | −3 | | 7 | |
( |
| −a)2+( |
| −b)2=( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 4+√3 | | −3 | | 7 | |
( |
| −a)2+( |
| −b)2=( |
| )2 odejmuję stronami |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 4−√3 | | 4+√3 | |
( |
| −a)2−( |
| −a)2=0 |
| | 2 | | 2 | |
stąd a=2
Można to zauważyć inaczej.
Odcinek AB jest równoległy do OX,
S leży na symetralnej AB, która ma równanie x=2 (środek AB)
Podstaw a=2 do jednego z równań i znajdziesz b (dwa rozwiązania)
7 kwi 21:53
Radek:
Nie wiedziałem jakie dane mam podstawiać, dziękuję.
7 kwi 21:54