Sterometria
Smaug: Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym (alfa), w ktrórym ramię i krótsza
podstawa ma długość a. Każda krawędz boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
(beta). Oblicz objętość tego ostrosłupa
Odpowiedzia jest √2/6*a3*√(1+cosα)3*tgβ , niestety w moim rozwiazaniu pojawia sie jeszcze
*sinα i nie moge zlokalizowac mojego bledu. Obliczylem takie wartosci:
Wysokosc trapezu = a*sinα
Dluzsza podstawa trapezu = a*(1+2*cosα)
Przekatna trapezu = a*√2+2cosα
Wysokosc ostroslupa = (a*tgβ*√2+2cosα)/2 − tutaj mam najwieksze watpliwosci, czy wysokosc
ostroslupa napewno dzieli przekatna na pol (uznalem ze tak, gdyz przekatna chyba jest podstawa
trojkata rownoramiennego).
Prosze o pomoc w lokalizacji bledu.
7 kwi 19:59