aa
Hugo: Suma trzech początkowych wyrazów rosnącego ciągu geometrycznego jest równa sumie odwrotności
tych wyrazów. Oblicz te wyrazy jeżeli szósty wyraz ciągu jest równy 16.
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1+a1q+a1q2 = |
| + |
| + |
| |
| | a1 | | a1q | | a1q2 | |
a
6=16=a
1q
5
7 kwi 19:58
Hugo: zw 2 min

//ale to jest chyba prostsze
7 kwi 19:59
J: OK.
7 kwi 19:59
Marcin: Wyznacz z pierwszego a
1 i będziesz mieć q

Uważaj na to, że ma być rosnący
7 kwi 20:01
Hugo: Veni, vidi, vici


a
1=16/q
5
| 16 | | 16 | | 16 | | q5+q4+q3 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| q5 | | q4 | | q3 | | 16 | |
| 16 | | 16q | | 16q2 | | q5+q4+q3 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| q5 | | q5 | | q5 | | 16 | |
| 16+16q+ 16q2 | | q5+q4+q3 | |
| = |
| |
| q5 | | 16 | |
| | 1+q+ q2 | | q3(q2+q+1) | |
16 |
| = |
| |
| | q5 | | 16 | |
1+q+ q
2 = q
4+q
3+q
2
0 = q
4+q
3−1−q
7 kwi 20:15
Hugo: 0=q
3(q+1)−(q+1)
0=(q
3−1)(q+1)
q
1= 1 v q
2 = −1 Ale z uwagi że Ciąg jest rosnący ! a na pewno monotoniczny q>0

q=1 ! (tak to jest silnia z jeden

)
7 kwi 20:16
Hugo: a
1q
5=16
a
1*1
5=16
a
1 = 16
a
1=16
a
2=16
a
3=16
....
a
69=16
7 kwi 20:19
Marcin: jeżeli q=1, to ciąg nie jest rosnący. Przelicz jeszcze raz
7 kwi 20:22
Hugo: q = 2 a1 = 1/2
7 kwi 20:25
7 kwi 20:26
7 kwi 20:27
Marcin:
7 kwi 20:27
Hugo: // Wgl zaczął się nowy sezon gry o tron na HBO

! mam nadzieje że oglądacie
7 kwi 20:27
bezendu:
Nie oglądam TV
7 kwi 20:27
Marcin: Już pooglądałem
7 kwi 20:28
Marcin: Ale polecam książkę
7 kwi 20:28
J: Wycofuję 20:27
7 kwi 20:28
Hugo: J:
| | 1 | |
a6 = 1/25 = |
|  w linku mam rozpisane sb analizuje co i jak.. smutne że wciąż mi |
| | 32 | |
nie wychodzi a matura za 28 dni
7 kwi 20:29
J: | | 1 | |
Nie .. to ja się pomyliłem... a6 = |
| *2 5 = 16  |
| | 2 | |
7 kwi 20:30
Hugo: właśnie FOOCH na książke bo tam fabuła sięga dalej; hmm jedyna fajna książka jaką znałem to
hobbit i wdł mnie film zrą*ali..
co do G.of T książka a serial.... taką np. Deneris w książce w HD nie zobaczysz 8)))
7 kwi 20:32
Hugo: J: Ile miałeś z matury jeżeli można spytać
7 kwi 20:32
J: Wtedy jeszce była inna skala ocen i zupełnie inna matura ... ale najwyższą
7 kwi 20:34
Marcin: Khaleesi w HD już dzisiaj widziałem
7 kwi 20:34
Hugo: Nauczcie mnie w miesiac matury; wiem że największa skuteczność jest uczenie się nie tyle
pewnych braków podstaw ale już typowo pod zadania; pod mature.. rozwiązuje sb matury..
myślałem nad zakupem zbioru zadań miałem polecone z Kiełbasy (autor) .. u nas Pani używa nowej
ery
Marcin: I jak, wciąż ta sama soczyście *ejakuacyjnie* wyglądająca bohaterka jak w III cz. 8))?
// Sam czekam aż małego króla ukatrupią
7 kwi 20:39
Marcin: Nie chce CI spojlerować co do Joffreya

Czekaj

Soczyście
7 kwi 20:43
Marcin: Ale teraz nie ma gry o tron, trzeba się uczyć
7 kwi 20:43
Hugo: przeliczyłem jeszcze raz tym razem poskracałem od razu i mi wyszło : )) 'Nie kraczmy działajmy'
kolejne przykłady są do zrobienia liczę że potowarzyszycie jeszcze
7 kwi 20:47
Bogdan:
Obliczenia są prostsze, jeśli oznaczymy pierwsze trzy wyrazy rosnącego ciągu geometrycznego
| | a | |
(an): a1 = |
| , a2 = a, a3 = ag oraz mamy: q > 1, a6 = a2q4 = aq4 = 16. |
| | q | |
| a | | q | | 1 | | 1 | |
| + a + ag = |
| + |
| + |
| / *ag ⇒ a2(1 + q + q2) = g2 + q + 1 |
| q | | a | | a | | aq | |
stąd a
2 = 1 ⇒ a = 1 lub a = −1 czyli a
2 = 1 lub a
2 = −1
a
6 = aq
4 ⇒ 16 = 1*q
4 ⇒ q = 2 lub q = −2 (sprzeczność)
lub 16 = −1*q
4 (sprzeczność)
| | 1 | |
a1 = |
| , a2 = 1, a3 = 2 |
| | 2 | |
7 kwi 20:49
Hugo: Oblicz iloraz rosnącego ciągu geometrycznego (a
n) jeżeli:
a) a
4 = a
3+8
a
1+a
2+a
3=14
coś za proste
7 kwi 20:49
Marcin:
aq
3=aq
2+8
a+aq+aq
2=16
No i q=..
Próbuj najpierw sam
7 kwi 20:51
Hugo: Bogan: Im więcej zmiennych im więcej złożoności tym większa szansa na bład który może zepsuć
całe zadanie, inaczej ukazujesz to zadanie : > przemyślałem i dość mi się to podoba

dziękuję za mądrości
//co do tego kolejnego zadania:
szukamy q
a
1q
3=a
1q
2 + 8 => a
1(q
3− q
2) = 8
| | 14 | |
a1 + a1q + a1q2=14 /:a1 => a1(1+q+q2)=14 => a1 = |
| |
| | 1+q+q2 | |
7 kwi 20:58
...:
... utwierdzam się w przekonaniu, że
Hugo to drugie wcielenie
kamczatki −

JEŚLI NIE NUCZYSZ SIĘ PODSTAW ... próżny Twój "trud" ...
To, że inni rozwiążą Ci określoną ilość zadań nie daje Ci praktycznie NIC.
TRACISZ CZAS. Tylko samodzielne rozwiązywanie (sporadycznie z pomocą)
"pozostawia ślad". A sam nic nie zrobisz nie znając podstaw

! Ani teraz ani na maturze

!
7 kwi 21:00
zawodus: ciekawsze czy to lepsze wcielenie?
7 kwi 21:01
Hugo: // do której będziesz tu siedział
14
3+14q
2=8+8q+8q
2
7 kwi 21:01
Marcin: Huugo no i jak już powyznaczałeś, to ile Ci wyszło?
7 kwi 21:02
Marcin: No i masz dobrze, ale Ci uciekło na początku q
3 
14q
3
7 kwi 21:06
Hugo: sprawdzalem twoja czujnosc 8)...
0= −7q3 −3q2 +4q +4
ale proboje to podzielic ten wielomian i cos nie da sie
7 kwi 21:12
Marcin: 14q
3−14q
2=8+8q+8q
2
Jeszcze Ci się z minusa zrobił plus
7 kwi 21:15
Hugo: to by wiele wyjaśniało

w(x)−14q
3+22q
2+8q+8=0
−7q
3+11q
2+4q+4=0
w(2)?

...
...
w(2)=0
Horner !
w(x)= (−7x
2−3x−2)(x−1)
w tym pierwszym delta ujemna −> 9 − 56 <0
więc rozw to x = 1 v x = 2 gdzie x = q
Ale że jest to rosnący to 1 nie może być

I jedyne rozw to 2
7 kwi 21:23
Marcin: skąd Ci się to (x−1) wzięło?
Wielomian dzielisz przecież przez (x−2)
7 kwi 21:26
Hugo: Hugo is also "Happy" ♪♪♪....

Co do porównania do kamczatki...
+ Ja robie te zadania sam a gdy nie wiem przełamuję dzięki wam bariery ucząc się.
+ Uważam że lepiej tu napisać niż pozostawać w martwym punkcie i się dołować XD
+ Macie tu również maturki z rozwiazaniami więc sb fajnie śledze

+ Jeżeli coś większego mi nie jest jasne w kwestii bardziej metodystycznej to znajduję pomoc
Więc uważam że tak nie do końca się tu cofam XD jestem wdzięczny że takie forum istnieje.
Chciałem się dostać na budownictwo... aczkolwiek chyba się nie dostane.
7 kwi 21:28
Hugo: racja


.. nie wiem
7 kwi 21:28
Hugo: Podpunkt b)

1)a
3=3
2)a
1a
2a
3a
4=108
1)a
3=3
aq
2=3
2)a
4*q
6=108
1)2)
81=108q
2
7 kwi 21:37
Marcin: Sposób rozwiązania jest identyczny, także nawet Cie nie sprawdzam
7 kwi 21:44
Hugo: 
Marcinie a ty jesteś studentem? jeżeli tak to który rok i jaki kierunek jak można
spytać?
7 kwi 21:45
Marcin: Klasa maturalna, technikum

Mooże przyszłoroczny student
7 kwi 21:48
Hugo: 7) Dany jest ciąg geometryczny (a2)
b)
Wiedząc że suma dwudziestu początkowych wyrazów ciągu an jest równa 124 a suma dwudziestu
początkowych wyrazów ciągu bn jest równa 31 oblicz iloczyn dwudziestu początkowych wyrazów
ciągu an.
Sa20=124
Sb20=31
7 kwi 21:50
Hugo: | | 1 | |
i w pod pkt a) jest treść; Uzasadnij że ciąg bn= |
| także jest ciągiem geometrycznym |
| | an | |
I nie wiem czy stąd można zaczerpnąć zależność a
n i b
n ... teoretycznie inny podpunkt ale
troche mało mi sie wydaje danych mamy
7 kwi 21:52
7 kwi 21:56
Hugo: Sa20=a1(1+q+q2+q3+q4...q19)=124
Sb20=a1(1+q+q2+q3+q4...q19)=31
szukamy:
a20*q190
7 kwi 21:58
Hugo: Ireno dziękuję ci

(już ogarniam

)
7 kwi 22:00
Marcin:
7 kwi 22:00
Hugo: nie wiem co począć; plan ambitny zakłada maturke z zadań info co mieliśmy na kiedyś ale mamy
omawiać i tak było by nonszalancko HUGO mądry na tle klasy 8) + mam na jutro lekturke INNY
świat
7 kwi 22:18
Marcin: Wy się jeszcze w szkole uczycie? serio? Ja mam już od jakiegoś czasu pełny luzik
7 kwi 22:21
Hugo: ja liceum nie wiem xd do konca tygodnia wystawienie ocen
http://www.zadania.info/95094 ..

zw2min.. jakies ~2 zadanka o ile bedzie ci sie chcialo i lulh
7 kwi 22:25
Marcin: Mi się zawsze chce pomagać przy matmie, ale nie zawsze potrafię

Tak się przyzwyczaiłem do codziennego robienia matmy, że aż się obawiam co to będzie po maturze
7 kwi 22:27
jakubs: Po maturce zawsze możesz się uczyć materiału na studia, ale ja bym polecał odpocząć
7 kwi 22:29
Marcin: Jak po maturce będę czuł że się gdzieś dostanę, to na pewno będę coś próbował ogarnąć
7 kwi 22:33
Hugo: Sądzę że też jak tu siedzicie i pomagacie to też się człowiek udoskonala : > No ale dobre
pytanie co po maturce

Z punktu A = (17 ,1 6) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu 2 2 (x + 3) + (y − 1) = 1 25
. Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
7 kwi 22:36
bezendu:
Zapisz porządnie to pomogę !
7 kwi 22:37
7 kwi 22:39
bezendu:
(x+3)2+(y−1)2=125
S=(−3,1) r=5√5
A=(17,16)
y=ax+b
16=17a+b
b=16−17a
y=ax+16−17a
−ax+y+17a−16=0
Dokończ wstawiając do wzoru na odległość punktu od prostej
7 kwi 22:42
Marcin: Ja bym sobie policzył odległość od środka tego okręgu do punktu A. Później mając promień
liczyłbym długość Od punktu A, do punktu styczności dalej bym coś pewnie wykombinował
7 kwi 22:50
Hugo: troche to zawile dla mnie
mam wstawic pkt A oraz ta prosta w ost. linijce
17a −16+16−17a/
√a2+1 ? prosze o wskazowki
7 kwi 22:52
bezendu:
|14a−15|=
√a2+1*5
√5 /
2
196a
2−420a+225=125a
2+125
Teraz kończ już sam
Marcin 
jedno ?
7 kwi 22:55
Hugo: Marcin: odleglosc od S do A to √689
7 kwi 22:55
Hugo: juz paczam
7 kwi 22:56
Marcin: Się wkręciłeś w piwkowanie
7 kwi 23:00
bezendu: Namówiłeś mnie
7 kwi 23:03
Hugo: delta jest dziwna... 20
√370
| | 105−5√370 | | 105+5√370 | |
a1= |
| v a2= |
| |
| | 49 | | 49 | |
7 kwi 23:06
bezendu:
Nie wiem, zakładam, że umiesz dodawać.
7 kwi 23:06
Marcin:

Masz wyliczyć pomarańczową odległość. Widzisz coś?
7 kwi 23:07
Marcin: Hugoo zostaw naukę i chodź na piwko, tak jak ja i bezendu
7 kwi 23:08
Marcin: Źle masz policzoną odległość tak w ogóle.

S=(−3;1)
A=(17,16)
Jak to liczysz?
7 kwi 23:15
Hugo: wole Deneris

! .. Okej czyli obliczylem ' a' ktore tyczy sie prostej ax+b=y ... potrzebuje
te dwa pkt na okregu by wyznaczyc odleglosc miedzy nimi wiec do prostej podstawiam okrag i mi
wyjda dwa pkt? dobrze mysle?.. jak nie to jutro sobie na spokojnie siade
7 kwi 23:15
Hugo: |AS|=25
7 kwi 23:17
Marcin: Masz równanie prostych, które są styczne, o to Ci chodzi?

Jeżeli to masz, to faktycznie możesz policzyć te dwa punkty, a później odległość między nimi.
7 kwi 23:17
Marcin: Teraz dobrze
7 kwi 23:18
Hugo: dobra nie mam sil jutro popaczam .. musze sam zrobic bo sie nie naucze.. dziekuje bardzO zA
pomoc

! kazdemu

!≈
7 kwi 23:20
Marcin: Dokładnie. Musisz sam zrobić bo się nie nauczysz

Siemano
7 kwi 23:21