czy takie rownanie:
melka: 1.
2−3x 1
−−−−−− = − −−−−
1−2x 2
rozwaizuje sie mnozac na krzyz? np (2−3x)*(−1) ?
oraz takie:
2.
2x
3−x
2−6x+3=0
tak:
2x
3−x
2−6x=−3
−4x=−3/(−4)
x=3/4



?
1 lis 21:38
Nikka: Drugie absolutnie źle

W pierwszym wyznacz dziedzinę, przenieś 1/2 na lewą stronę, sprowadź do wspólnego mianownika,
zapisz na jednej kresce ułamkowej a następnie tylko licznik przyrównaj do zera.
1 lis 21:41
Nikka: Wskazówka − w drugim z pierwszych dwóch jednomianów wyłącz x2 przed nawias, z trzeciego i
czwartego −3
1 lis 21:44
melka: jak to zrobic, Bosz
1 lis 21:44
melka: a jak sprowadzic do wspolego?
1 lis 21:44
melka: to 1 drugim bedzie?:
(x2−3)(2x−1)=0?
1 lis 21:46
Nikka: dasz radę, ja już nie mam siły tego wszystkiego pisać, jeśli chodzi o zadanie pierwsze to
podobne przed chwilą opisywałam w jednym z Twoich postów , tutaj po prawej stronie jest 1/2
więc kroki postępowania jak w poście wyżej...
1 lis 21:46
godzio187: 2x3−x2−6x+3=0
x2(2x−1)−3(2x−1)=0
(x2−3)(2x−1)=0
x2−3=0 v 2x−1=0 powinnaś to umieć
1 lis 21:47
Nikka: Bosze to ja zaraz powiem, co robiłaś przez dwa lata szkoły średniej?
1 lis 21:48
Nikka: Godzio Ci pomoże, ja spadam spać
1 lis 21:50
melka: nie potrafisz zrozumiec, ze ktos sie stara, lecz dalej nie rozumie do konca, tak? aha...
1 lis 21:50
AROB: Dobry wieczór. pomogę rozstrzygnąć wątpliwości.
1 lis 21:50
melka: hej, chodzi mi o zadanie 1, bo 2 juz wiem
jak sprowadzic 1/2 i a−2x do wspolengo?
1 lis 21:52
melka: a wiec?
1 lis 21:57
AROB: | | 1 | |
Zad.1 . Po wyznaczeniu dziedziny ( 1−2x ≠0 ⇒ x ≠ |
| ), równanie najprościej rozwiązać |
| | 2 | |
jako proporcję, czyli pomnożyć "na krzyż".
| | 3 | |
2(2−3x) = 1 − 2x, itd. ⇒ x = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
Zad. 2. Zrobił dobrze godzio187. Wynik: x1= |
| , x2 = √3, x3 = −√3 |
| | 2 | |
1 lis 21:57
melka: no, czyli w 1 zrobilam dobrze na pocztaku...
dziedzine sie zawsze wyznacza w mianowniku ≠0?
a w liczniku coś=0?
1 lis 21:59