.
Czesio: Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny równoramienny. Wyznacz współrzędne środka okręgu
opisanego na tym trójkącie. A(2,3), B(−1,2), C(3,0)
7 kwi 19:32
Czesio: |AB|=√(−1−2)2+(2−3)2 = √10
|AC|=√(3−2)2+(6−3)2 = √10
|AB|2+|BC|2=AC2
√102+√102=√102
20=10
Do tego w sumie doszedłem i wychodzi na to że trójkąt nie jest prostokątny. Niech mnie ktoś
poprawi jeśli coś źle zrobiłem.
7 kwi 21:06
J: A sk wiesz ,że IBCI = √10 ?
7 kwi 21:09
J: BC2 = AB2 + AC2 = 10 + 10 = 20 ⇒⇒ BC = √20
7 kwi 21:11
Czesio: A dobra dzięki już rozumiem swój błąd
7 kwi 21:17
J: A wiesz gdzie jest środek okręgu opisanego ?
7 kwi 21:19
Czesio: No jeszcze nie
7 kwi 21:21
Czesio: Według moich wyliczeń współrzędne tego środka okręgu to (1,1).
7 kwi 21:33
J: Srodek leży dokladnie w połowie przeciwprostokatnej ..
7 kwi 21:35
Czesio: | | −1+3 | | 2+0 | |
No tak. |BC|= ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
|BC|=(1,1) i to są współrzędne środka okręgu. Mam racje czy nie?
7 kwi 21:42
J: OK.
7 kwi 21:45
Czesio:
7 kwi 21:46