rozwiaz uklad rownan
patrycja: rozwiaz ullad rownan za pomoca metody przeciwnych wspolczynnikow.
x + 12(x−y) = 15
23(x+y) − 12x = −7
7 kwi 19:25
Marcin: Czekasz na rozwiązanie czy podpowiedzi?
7 kwi 19:29
patrycja: podpowiedzi
7 kwi 19:33
patrycja: wiem ze to co w piereszym rownaniu w nawiasie to trzzeba przemnozyc przez 12 no i to samo
w drugim tyle ze przez 23 ale nie wiem juz potem co dalej
7 kwi 19:35
Marcin: w pierwszym pomnóż przez 2, a w drugim pomnóż przez 6.
7 kwi 19:36
patrycja: doszlam do:
2x + x − y = 30
4x + 4y −
13x = −42
co dalej?
7 kwi 19:40
Marcin: | | 1 | | 1 | |
6*(− |
| x)=− |
| x, na pewno?  |
| | 2 | | 3 | |
7 kwi 19:45
patrycja: mi wyszlo tak
x + 12x − 12y = 15/*2
23x + 23y − 12x = −7 /*6
2x + x − y = 30
4x + 4y − 13x = −42
7 kwi 19:57