HELLP!: Funkcja liniowa f przyjmuje wartosci dodatnie jedynei w przedziale (-∞,3), a do jej
wykresu należy punkt A=(5,-4) wyznacz wzór tej funkcji !
13 paź 21:31
Marcin: 3 - miejsce zerowe
Szukana funkcja f(x) = ax+b
czyli
0 = 3a+b
i
-4=5a+b
po rozwiązaniu układu a=-2, b=6 stąd f(x)=-2x+6
13 paź 21:36
HELLP!: aha a skad wiesz ze 3 to meijsce zerowe?
13 paź 21:40
Marcin: Funkcja liniowa f przyjmuje wartosci dodatnie jedynei w przedziale (-∞,3) czyli leży nad
osią OX
w przedziale (3, +∞) będą wartości ujemne więc leży pod osią OX
A więc musi przecinać oś OX w 3
13 paź 21:45
HELPP!: aha faktycznie

dzieki strasznie bardzo
13 paź 21:47