Uzadanij, że dla każdej liczby naturalnej N wyrażenie n^3+5n
Radek: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej N wyrażenie n3+5n jest podzielne przez 6.
Wiem, że trzeba rozpisać, że musi być podzielne przez 2 i 3 i tutaj mam pytanie.
Np. rozpisując dla 2 musimy rozpatrzyć przypadek dla reszty=0 czyli n=2k i reszty=1 czyli
n=2k−1.
I dla n=2k−1 trzeba podstawić i wyjdzie 2(4k3−6k2+8k−3). 2 jest wyciągnięta przed nawias i to
chyba wystarczy? Czy trzeba wyciągnąć przed nawias 2k? Wszystkie przypadki dla 2 i 3
oczywiście analogicznie tylko nie jestem pewny co do tego.
7 kwi 19:10
bezendu:
n3+5n
n(n2+5)
n(n2−1+6)
n[(n−1)(n+1)+6]
6n+(n−1)n(n+1)
Iloczyn trzech kolejnych +składnik podzilny przez 6 więc
7 kwi 19:12
Radek: A moją metodą jest źle? Przed nawias należy wyciagnąć 2 czy 2k?
7 kwi 19:39
bezendu:
Ja nigdy tak nie robiłem dowodów. Zawsze szukam najprostszego rozwiązania.
7 kwi 19:40
Radek: ok, tego nie zauważyłem. A jak rozłożyłbyś n5−n mając udowodnić, że jest podzielne przez 5?.
Wyszło mi n(n−1)(n+1)(n2+1)
7 kwi 19:45
bezendu:
Też prosto:
n5−n
n(n4−1)
n(n2−1)(n2+1)
n(n−1)(n+1)(n2−4+5)
n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
Pisz komentarz i koniec dowodu
7 kwi 19:51
Radek: No na to nie wpadłem. Widzę, że jest 5 kolejnych liczb + składnij podzielny przez 5? Kurcze,
gdybm tylko umiał tak rozkładać do końca, a tak to pozostaje metoda z dzielnikami, cyhba że
jest inna metoda, łatwiejsza jakaś.
7 kwi 19:54
bezendu:
A ta jest trudna ?
7 kwi 19:56
Radek: No trzeba wpaść na te kolejne przekształcenia.
Jeszcze jedno pytanie jak jesteśmy w temacie − podzielność przez 3 wyrażenia 10n+4n−2
7 kwi 21:42
bezendu:
A Ty co zrobiłeś ? Jakieś pomysły ? Ja idę do planimetrii więc nie pomogę już.
7 kwi 21:45