Urna
technikum: w urnie jest 15 losów 5 wygrywających losujemy 3 krotnie oblicz prawdopodobieństwo ze wszystkie
losy beda wygrane
7 kwi 19:00
Draghan:

Zadanko najłatwiej chyba policzyć z drzewka (którego nawet całego nie musimy rysować, żeby
odczytać rozwiązanie

W − los wygrywający, P − los pusty
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5*4*3 | | 60 | | 6 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 15 | | 14 | | 13 | | 15*14*13 | | 2730 | | 2730 | | 91 | |
8 kwi 14:20
wredulus:
Mala sugestia do rozwiazania −−− nim wymnozymy licznik i mianownik... mozna 'pare rzeczy'
skrocic co zaoszczedzi czas.
8 kwi 14:29
8 kwi 14:31
Draghan: Można skracać, ale nie cierpię robić takich rzeczy w Teksie, czy innych tego typu wynalazkach

Co innego, jeśli to byłoby na kartce
8 kwi 14:37