prawd. warunkowe
123: Czterej gracze dostali po 13 kart. Jeden z nich zobaczył przypadkowo u sąsiada
a. asa pik
b. jakiegos asa czarnego koloru
Jaka jest szansa ze ten gracz nie ma asa.
To nalezy z pr warunkowego zrobic ale moj wynik wogole nie przypomina tego z rozwiazania.
odp z ksiazki to:
| | [C1336+2[C1337+C1338]+C1339] | |
b. |
| |
| | C1352−C1350 | |
7 kwi 18:50
8 kwi 22:04
Draghan: "Jaka jest szansa ze ten gracz nie ma asa." Który gracz? Graczy jest czterech...
8 kwi 22:23
123: C14*C1348*C1339*C1326
9 kwi 12:12
123: C14*C1348*C1339*C1326 tak?
9 kwi 12:12
PW: Wiedząc, że gracz B ma asa pik możemy przyjąć, że mamy do czynienia z przestrzenią zdarzeń Ω, w
której zdarzeniem elementarnym jest każdy ciąg
(A
13,B
12,C
13,D
13),
którego elementami są odpowiednio 12−elementowe i 13−elementowe podzbiory zbioru Z złożonego z
51 kart (talia z wyłączonym asem pik), takie że
(1) A
13∪B
12∪C
13∪D
13 = Z.
To tylko tak groźnie wygląda, po prostu zdarzenie elementarne polega na podziale zbioru Z na 4
podzbiory (w tym jeden 12−elementowy i trzy 13−elementowe), po czym ustawieniu ich tak, że, że
na pierwszym miejscu stoi zbiór 13−elementowy, na drugim miejscu zbiór 12−elementowy, na
trzecim i czwartym − zbiory 13−elementowe.
| | | |
Zbiór 13−elementowy można utworzyć na | sposobów. Z pozostałych 38 kart można utworzyć |
| | |
| | | | | |
zbiór 12−elementowy na | sposobów, następny 13−elementowy na | sposobów. Zbiór |
| | | |
kart D
13 dla ostatniego gracza wyłoniony jest automatycznie. Wobec tego
Zdarzenie A − "podglądacz nie ma asa" uzyskamy wtedy, gdy pierwszy element ciągu (1) będzie
zawierał 13 kart losowanych spośród 51−3=48 kart (zbioru Z z wyłączonymi trzema asami).
| | |A| | | | |
P(A) = |
| = (po uproszczeniu) = |
| . |
| | |Ω| | | | |
Napisałem się, bo chciałem spełnić wymaganie − po pierwsze skonstruuj przestrzeń Ω. Na zdrowy
rozum można było pomyśleć tak:
| | | |
− Ile jest możliwych wyników rozdań kart dla podglądacza? Odp. | |
| | |
| | | |
− Ile jest wyników rozdań kart dla podglądacza, w których nie ma żadnego asa? Odp. | . |
| | |
| | | |
Zupełnie nie rozumiem skąd w odpowiedzi podanej przez Ciebie jest w liczniku | . |
| | |
Jeżeli policzyłeś tak samo jak ja, to jest już nas dwóch.
9 kwi 13:06
Draghan: Rzeczywiście, wygląda groźnie

Samodzielnie bym chyba tego nie zrobił

I w ogóle polecenie jest dla mnie co najmniej dziwne

Jak myślisz,
PW, może być taki stworek na maturze?
9 kwi 13:58
123: PW czyli w tym modelu gracz ktory nie ma asow to jest A13 bo tu kolejnosc graczy chyba wazna
jest tak?
9 kwi 14:46
123: a te odp pochodza z ksiazki Jakubowskiegp
9 kwi 14:46
52: Draghan Na maturze 2014 nie ma prawdopodobieństwo warunkowego, z tego co kojarzę.
9 kwi 14:53
Draghan: 52, a czy to podpada pod prawdopodobieństwo warunkowe?
9 kwi 15:44