aa
Hugo: ♕♕♕♕♕♕
Dany jest ciąg (an), dla którego a1+a2....a15 = 105. Ciąg bn dany wzorem bn=2an jest
geometryczny. Oblicz ósmy wyraz ciągu (bn)
7 kwi 18:43
Hugo: tam jest bn=2an ale to a i n to jest an
7 kwi 18:44
Hugo: tak samo ... a15
7 kwi 18:45
Hugo: Skoro ciąg b
n jest geometryczny czyli ma stałe q w postaci potęgi a
n to ciąg a
n musi być
ciągiem arytmetycznym
7 kwi 18:48
Hugo: 15a1 + 105r = 105
7 kwi 18:50
Hugo: z uwagi ze ciąg b
n jest geo. to:
| | 2a2 | | 2a3 | |
b2/b1 = b3/b2 = |
| = |
| |
| | 2a1 | | 2a2 | |
7 kwi 18:53
Hugo: 
a
1=7−7r
7 kwi 18:58
...:
... sądzisz, że bezmyślnie wypisując herezje trafisz w rozwiązanie
7 kwi 19:03
Hugo: ;x kombinuje ale nic nie działa
7 kwi 19:14
...:
... skoro wiesz, że b
n=2
an jest geometryczny to:
| | 2an+1 | |
q= |
| =2an+1−an stąd skoro an+1−an=const |
| | 2an | |
wynika, że ciąg a
n jest arytmetyczny
Skoro S
15 ciągu arytmetycznego równa się 105 to jego a
8=

Dalej dla Ciebie ....
7 kwi 19:15
...:
... i jak tam ... "poszło"
7 kwi 19:29
Hugo: Ok ale mamy wciąż dwie zmienne; zmienna a1 i r
S= 15a1 + 105 = 105
brakuje mi drugiego układu gdyż mam dwie zmienne
a1=7−7r
7 kwi 19:29
Hugo: ...chyba że a1 = 7 r = 0
7*15=105
7 kwi 19:33
Hugo: pomoże ktoś

?
7 kwi 19:36
...:
zauważ, że nie policzysz ....ale i nie potrzebujesz a1 i r
Ty potrzebujesz a8
7 kwi 19:40
...:
| | a1+a15 | | a1+a1+14r | | 2a1+14r | |
S15= |
| 15= |
| 15= |
| 15=(a1+7r)15=15a8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
105=15a
8
7 kwi 19:44
Hugo: b
8= 2
a8

a a
1+a
15 / 2 = 8
<=> a
8=105/2
b
8= 2
105/2
7 kwi 19:46
...:
... czy Ty czytasz?
7 kwi 19:49
Marcin: No ja wątpię
7 kwi 19:50
Hugo: racja
7 kwi 19:50
...:
105=15a8 ⇒ a8=7
b8=2a8= ...
7 kwi 19:50
Hugo: dz
7 kwi 19:52
Hugo: b
8=2
7=128
7 kwi 19:52
...:
... a
Hugo ... to nie jest inne wcielenie
kamczatka 
−
7 kwi 20:06