Obliczanie granic ciągu
trq: Cześć. Mam problem z jednym typem zadań z obliczania granic.
lim (
√4n−3 −
√2n+10) mnożę licznik i mianownik przez sumę i po uproszczeniu zostaje
| | 2n−13 | | ∞ | |
lim |
| co daje |
| |
| | √4n−3 + √2n+10 | | ∞ | |
| | | |
próbując inaczej: lim |
| = |
| | | | 3 | | 10 | | √n*(4− |
| ) + √n*(2+ |
| ) | | | n | | n | |
| |
| | 2*∞ | |
|
| |
| |   | |
Jak rozwiązać to do końca?
7 kwi 18:42
trq : ponawiam
7 kwi 19:31
Man:
Nie mam pewności, ale chyba można w takim przypadku skrócić przez √n. Jeżeli tak to wychodzi
ci nieskończoność/stała = nieskończoność.
7 kwi 20:36
trq: Już ogarnąłem, nie myślę po prostu

. Wystarczy wyciągnąć
√n przed całość na dole i w
nawiasie zostaje (4−
3n + 2+
10n), skracamy i z góry zostaje
∞ a na dole 6 =
∞
7 kwi 21:02