Prosze o rozwiązanie
Pola: Pan Karol pobrał z bankomatu 320zł kwote te otrzymał w banknotach o nominałach 50 zl i 10 zł
obliczy ze gdyby banknotow 50 zl było tyle ile jest 10 zl a 10 zl tyle ile 50 zl to wypłacona
kwota byłaby dwukrotnie wieksza. Ile banknotów każdego rodzaju wydał bankomat Panu Karolowi?
1 lis 21:26
Eta:
x −− ilość banknotów 50 złotowych
y −−− ilość " " 10 złotowych
50x +10y=320 => 5x +y = 32 /*(−5)
10x +50y= 640 => x +5y = 64
−25x −5y = −160
x +5y = 64
−−−−−−−−−−−−
−24x = −96 => x = 4 to: y = 32 − 5*4 = 12
Podaj odp; .........
1 lis 21:52