aa
Hugo: Greetings !
Więc tak:
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (an) jest równy 2. Ciag (bn) dany jest wzorem bn=log2an.
Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn) jest równa −35. Oblicz iloraz q ciagu (an).
Nowa Era, zbiory pod mature −> Ciągi: zestaw B: Zadania maturalne: zad6
7 kwi 18:07
Hugo: log2a1 + log2a10 = −175
an=a1*(n−1)q
7 kwi 18:10
Hugo: log
2(a
1*a
10) = −175
Czy to mam dobrze

?
7 kwi 18:13
Hugo: log
22q
9 = −176
I dalej nie wiem
7 kwi 18:15
Hugo: 2−176 = 2q9
7 kwi 18:17
Hugo: 2177=q9
7 kwi 18:20
razor: a
1 = 2, a
n − ciąg geometryczny
b
n = log
2a
n
(b
1+b
2+b
3+...+b
10) = −35
(log
2a
1 + log
2a
2 + ... + log
2a
10) = −35
log
2(a
1*a
2*a
3*...*a
10) = −35
log
2(a
1*a
1q*a
1q
2*...*a
1q
9) = −35
log
2(a
110*q
45) = −35
2
−35 = 2
10 * q
45
2
−45 = q
45
7 kwi 18:24
Hugo: Ile trzeba rozwiązać testów/zadań by mieć taką wiedzę jak ty... dz
7 kwi 18:27
...: albo:
bn=log2an=log22qn−1=1+(n−1)log2q
widać z tego, że bn jest ciągiem arytmetycznym gdzie b1=1 r=log2q
Dla ciągu bn
S10=5(1+1+9log2q)
−35=10+45log2q ⇒ log2q=−1 ⇒ q=1/2
7 kwi 18:41