Ciągi połączone z trygonometrią
Okła: Wyznacz wszystkie wartości x∊<0,4π>, lda których liczby −sinx, cos2x+1,8sinx są kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. Oblicz sumę 101 początkowych
wyrazów tego ciągu.
Chodzi mi tylko o drugą część zadania a mianowicie obliczenie 101 początkowych wyrazów. Od razu
uprzedzam, że nie chcę rozwiązań a pokazania mi w jaki sposób mam to zrobić.
7 kwi 17:58
Okła: od razu powiem, że sinx= 12
7 kwi 18:00
razor:
| | π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
oblicz najpierw sumę 100 początkowych wyrazów w ten sposób:
najpierw oblicz sumę 50 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
oraz sumę 50 początkowych wyrazów takiego ciągu
a teraz zastanów się który wyraz będzie 101 i dlaczego
7 kwi 18:04
Okła: Tak myślałem. Jednak czasami warto zaufać sobie

ALE WIELKIE DZIĘKI!
7 kwi 18:06
Okła: I jeszcze jedno pytanie. Czy wynik wyjdzie z wartoscia π? Bo w odpowiedziach mam bez.
7 kwi 18:10