rozwiaz uklad rownan
patrycja: rozwiaz uklad rownan metoda przeciwnych wspolczynnikow.
a) 12x + 14y = 14x − 1
− 14x + 12y = 14y + 3
moze mi ktoa z tym pomoc? bo gubie sie pod koniec kiedy musze dodac x do y...
7 kwi 17:47
Ludzio: k{x/2 + y/4= x/4 −1 |*4 & −x/4 + y/2 =y/4 +3 |*4
| ⎧ | 2x + y= x −4 | |
| ⎩ | −x +2y=4 +12 |
|
7 kwi 18:05
Ludzio: | ⎧ | x/2 + y/4= x/4 −1 |*4 | |
| ⎩ | −x/4 + y/2 =y/4 +3 |*4 |
|
| ⎧ | 2x + y= x−4 | |
| ⎩ | −x +2y= y + 12 |
|
podstawiam:
2y=8
y=4
x=−8
sorry za tamten post, zignoruj : P
7 kwi 18:11