ciag arytmetyczny
jaaa: dany jest ciag arytm. (an) taki ze a12=25 i a5=11 oblicz sume dwunastu poczatkowych wyrazow
tego ciagu
7 kwi 17:35
J:
a12 − a5 = 7r
a1 = a5 − 4r i wzór na sumę.
7 kwi 17:36
jaaa: dzieki
7 kwi 17:36
jakubs:
7r=14
r=2
dalej dasz rade
7 kwi 17:37
jaaa: a co podstawiam za a1 ?
7 kwi 17:39
jaaa: o juz wiem ")
7 kwi 17:39
jaaa: ile wkoncu mam podstawic za a 1 ?
7 kwi 17:45
J: a1 = 11 − 4*2
7 kwi 17:46
jaaa: s12 = 54 ? tak dobrze ?
7 kwi 17:48
J: | | a1 +a12 | |
Nie wiem ... S12 = |
| *12 , policz sobie jeszcze a12 = a1 + 11r |
| | 2 | |
7 kwi 17:50
J: Na pewno źle ...
7 kwi 17:51
jaaa: a dlaczego nie ten wzor sn = 2a1 + (n−1) *r *n/ 2
7 kwi 17:52
J: Możesz ten wzór ... ale pewnie gdziesz źle obliczasz..
7 kwi 17:54
jaaa: s12 teraz wyszlo 186
7 kwi 17:54
J: A może .. 168 ?
7 kwi 17:56
jaaa: nie .. dlaczego tak
7 kwi 17:57
jaaa: dobra juz wiem moj blad
7 kwi 17:58