Wyznacz współczynnik a,b i c trójmianu kwadratowego
pparadaise: f (x) = ax2 + bx + c wiedząc, że jego wykres przechodzi przez punkty A = (0,0) B = (1, −3) C =
(5,5) Pomożecie?
7 kwi 17:26
J:
f(0) = 0
f(1) = −3
f(5) = 5 układ równań o niewiadomych a,b,c
7 kwi 17:28
52: Wstawiaj punkty do funkcji i wyliczaj.
Współrzędne x wstaw do funkcji za x
Współrzędne y wstaw do funkcji za f(x).
Układ równań i wyliczasz.
7 kwi 17:29
pparadaise: Możeci mi to wytłumaczyć krok po kroku z całym rozwiązaniem?
7 kwi 17:40
J: Za dużo wymagasz ... to juz są tylko rachunki..
7 kwi 17:43
52:
Dla pkt A(0,0)
0=a*0
2+b*0+c
0=c
c=0
Dla pkt B(1,−3)
−3=a*1
2+b*1+c
(Pamiętamy że c=0)
−3=a+b
Zrób to samo dla pkt C
układ równań, tak żeby były dwie niewiadome a i b
wyliczasz i masz
7 kwi 17:50