wyrażenia wymierne
Porajmos: Określić dziedzinę i przedstawić w najprostszej postaci:
7 kwi 17:12
jakubs: A jak się wyznacza dziedzinę ?
7 kwi 17:14
Porajmos: @jakubs
wtedy dziedina:
x−3=0
x=3
D=R/{3}
D czyli dziedzina
7 kwi 17:17
Porajmos: z tym, że nie wiem, czy w przypadku dziedziny do tego zadanie robię to poprawnie:
Dziedzina:
6x
4−2x
2=0
x
2(6x
2−2)=0/:6x
2−2
x
2=6x
2−2/−6x
2
x
2−6x
2=−2
−5x
2=−2/:(−5)
| | 2 | |
x2= |
| /spierwiastkować obustronnie |
| | 5 | |
Chyba jest źle, ale proszę o podpowiedź
7 kwi 17:29
pigor: ..., np. tak :
D: 6x
4−2x
2≠0 ⇔ 6x
2(x
2−
13)≠0 ⇔ x≠0 i x
2≠
13 ⇔
⇔ x≠0 i |x|≠
13√3 ⇒
D=R \ {−13√3, 0, 13√3} , wtedy
| | 3x3−x | | x(3x2−1) | | 1 | |
w(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 6x4−2x2 | | 2x2(3x2−1) | | 2x | |
7 kwi 17:30
Porajmos: pigor wielkie dzięki
7 kwi 17:33