matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilne
Kamcio :
Zbadaj na podstawie definicji monotoniczność funkcji f(X)=x
2
−4x w zbiorze (−
∞
,2)
7 kwi 16:09
...:
dla x
2
>x
1
x
2
2
−4x
2
−x
1
2
+4x
1
=(x
2
−x
1
)(x
2
+x
1
)−4(x
2
−x
1
)=(x
2
−x
1
)(
7 kwi 18:09
...:
=(x
2
−x
1
)[−4(x
2
+x
1
)]... i jasne
7 kwi 18:11