Rachunek Prawdopodobieństwa
Mik: z podanego zbioru liczb (1,2,3...100) wybieramy liczby oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
liczb podzielnych przez 4 lub przez 10
7 kwi 15:35
henryk: wypisujemy wszystkie liczby ze zbioru podzielne przez 4 10 i ich ilosc dzielimy przez 100 (bo w
zbiorze jest 100 wszystkich liczb)
np. 4,8,12,14 itd
10,20,30 itd
potem obliczamy prawdopodobieństwo liczb podzielnych przez 4 lub 10 i gotowe
7 kwi 22:22
J: Ciekawa teoria ... ?
7 kwi 22:24
jakubs: Jeżeli mają być podzielne przez 4 lub przez 10, to trzeba jeszcze od tego odjąć liczby
podzielne przez 4 i przez 10. Przynajmniej tak mi się wydaje
7 kwi 22:28
ppp: mi sie wydaje ze potrzebna jest Δ
7 kwi 22:37
Mila:
A
4− liczba podzielna przez 4
|A
4|=100:4=25
A
10−liczba podzielna przez 10
|A
10|=100:10=10
NWW(4,10)=20
|A
20|=100:20=5
7 kwi 23:06