Graniastosłup. Obliczanie Powierzchni , kąty
kara: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 4 cm. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętośc tego graniastosłupa, jeżeli przekątna tej bryły jest
nachylona do płaszczyzny pod kątem 60*
1 lis 20:49
kara: niech mi ktoś pomoże. Błagam musze to miec na jutro
1 lis 21:19
godzio187: nakieruje cie
1 lis 21:31
Nikka: ...nachylona do płaszczyzny czego? podstawy?
1 lis 21:33
godzio187:

a=4
√2 (jest to przekątna kwadratu)
mamy tu trójkąt o kątach 30,90,60 czyli:
H=a
√3=4
√2*
√3=4
√6
reszte powinieneś sam zrobić
1 lis 21:35