uzasadnij, ze
bartiw95: 1. Uzasadnij ze suma dlugosci przekatnych w trapezie jest wieksza od sumy dlugpsci bokow
rownoleglych.
2. Wiedzac ze p(a)=1/2 , p(b)=2/3 , wykaz ze p(a U b) >1/6
7 kwi 10:51
wredulus_pospolitus:

1) wskazówka:
2) no i w czym problem

P(AuB) ≥ P(A) + P(B) − P(Ω)
7 kwi 11:04
pigor: ..., a nie miało tam być p(a ∩ b) >1/6 , a może nawet p(a ∩ b) ≥ 1/6
7 kwi 11:12
pigor: ..., 1) niech a || b − długości podstaw trapezu i punkt przecięcia
przekątnych e,f dzieli je na odcinki tak, że x+y= e i z+t= f , to z nierówności Δ :
x+t >a i y+z >b /+ stronami ⇒ x+y + t+z >a+b ⇔
e+f > a+b c.n.uzas. . ...
7 kwi 11:24
pigor: ...,

cofam pytanie do zadania 2, a więc
2) Wiedząc, że
P(A)=12, P(B)=23 wykaż, że
P(AUB) > 16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak :
A⊂ AUB i B⊂ AUB ⇒ P(A)≤ P(AUB) i P(B)≤ P(AUB) /+ stronami ⇒
⇒ P(A)+P(B) ≤ 2P(AUB) ⇔
P(AUB) ≥ 12(P(A)+P(B)) ⇔
⇔
P(AUB) ≥
12 (
12+
23)=
12 (
36+
46)=
=
12*
76=
712 > 612=
12 c.n.w. ...
7 kwi 11:43
pigor: ...o kurcze ale jaja, przepraszam, to nie to miałem wykazać

oj znikam z forum, aby nie majaczyć
7 kwi 11:49