matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobienstow warunkowe
prawdopodobienstwo:
prawdopodobienstow warunkowe Pokazać ze jesli C⊂AnB iP(B−A)>0 to P(C|A)>P(C|AuB)
7 kwi 08:22
pigor:
..., prawdopodobieństwo warunkowe. [nPokazać]], że jeśli C⊂A∩B i P(B\A)>0, to
P(C/A) > P(C/(AUB))
. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− widzę to tak :
P(C∩A)
P{C}
P(C/A)
=
=
P(A)
P(A)
i
P(C∩(AUB))
P(C)
P(C/(AUB))
=
=
P(AUB)
P(AUB)
ale
1
1
C⊂ A∩B⊂ A⊂ AUB ⇒ P(A)< P(AUB) ⇒
>
⇒
P(A)
P(AUB)
P(C)
P(C)
⇒
>
, czyli
P(C/A) > P(C/(AUB))
. c.n.p.
P(A)
P(AUB)
7 kwi 10:38
prawdopodobienstwo:
bardzo dziekuje
7 kwi 13:59