7 kwi 00:14
ZKS:
Napisz trochę jaśniej o co chodzi.
7 kwi 00:17
Piotr:
jakiego wzoru ?
7 kwi 00:17
maturka: a co ile okresów sinus przyjmuje wartość 0?
co kπ
podstaw za k jakąś liczbę całkowita
7 kwi 00:18
Robaczek: x=kPI, wybaczcie, ale nie wiem jak się za to zabrać. Wiem w jakich miejscach przecina oś,
jednakże nie rozumiem odpowiedzi "kPI".
7 kwi 00:18
Robaczek: Maturka: dziękuje, nie wpadłbym na to pomimo, że odpowiedź jest tak prosta.
7 kwi 00:19
maturka:
7 kwi 00:20
Robaczek: Zadziwiająco dużo osób tutaj o tej porze dzisiaj
7 kwi 00:22
Robaczek: Eh jednak za nic w świecie nie mogę zrozumieć tego co tutaj się dzieje i jak do tego dojść.
Rozwiąż równanie:
sinx=0
cosx=−1
Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak do tego dojść?
7 kwi 00:46
Piotr:
hmm, co tu tlumaczyc. patrzysz dla jakich argumentow (x) funkcja przyjmuje dana wartosc. i
tyle.
7 kwi 00:52
Robaczek: Nie, bo dla sin=0
kPI, ale patrząc na cosinusa to również w tych samych punktach przyjmuje te wartości
...,−2pi,−pi,pi,2pi,4pi... wiec też by pasowało kx
7 kwi 00:57
Robaczek: dobra widzę.
7 kwi 00:58
Robaczek: Mój problem polega na tym, że widzę, gdzie się przecinają, ale nie umiem robić z tego wzoru.
Gdyby ktoś był tak miły.
7 kwi 01:01
Piotr:
jakiego wzoru ? tu nie ma wzoru. patrzysz gdzie przecina i jaki okres ma funkcja. nic wiecej.
7 kwi 01:03
maturka: sinα=a a∊<−1,1>
α=x+2kπ α=π−x+2kπ
7 kwi 01:04
maturka: np. sin= ∫3/2
x= π/3 to x1=π/3+2kπ x2=π−π/3+2kπ =2π/3+2kπ
7 kwi 01:12
asdasd:

k∊C
sinx=0
x=0+kπ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
k∊C
7 kwi 09:26