Wyzwanie
Pola: Ile śmietanki o zawartości 12 % tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać aby
otrzymac 200g mleka w którym będzie 3% tłuszczu?
1 lis 20:42
godzio187: przedstawie ci to chemicznie
1 lis 20:48
godzio187: Cp=12%
Cp
2=2%
Cp
3=3%
Ms−śmietanka w postaci niewodnej
Mm=masa mleka
Mw=masa "wodna"
Mr=Ms+Mw
Mw=200−6
Mw=194
Mr=50g<− śmietanka
200−50=
150g <− masa mleka
ja tu założyłem że mleko jest w pełni płynne ale nie wiem czy tak można, jak nie to niech jakiś
lepszy matematyk to zrobi
1 lis 21:10
Eta:
Coś mi tu nie pasuje

matematycznie jest tak:
x −− masa śmietanki 12%
y −−− masa mleka 2%
x +y = 200
0,12*x +0,02*y = 0,03*200= 6
rozwiazując układ równań;
x = 200 −y
0,12(200 −y) +0,02y = 6 => 24 − 0,12y +0,02y = 6
to: 0,1y = 18 => y = 180 i x = 20
odp: należy zmieszać 20g śmietanki i 180g mleka 12%
1 lis 21:31
godzio187: coś mi nie pasowało

Eta jak zwykle czuwa
1 lis 21:53
Mateusz:

Niestety zle to zrobiłes godzio 187 zauwaz ze nie masz podanej ani masy roztworu śmietanki lub
masy samej śmietanki ani masy mleka oczywiscie mozemy założyć ze wzoru na stężenie procentowe
| | x | |
otrzymamy cos takiego dla śmietanki 12%= |
| *100% gdzie x i y to masa substancji i masa |
| | y | |
roztworu i tak samo dla mleka oczywiscie mozemy założyć ze dysponujemy 12% roztworem smietanki
którego masa wynosi 100g i tak samo mozemy założyć dla mleka ale taki sposób obliczania jest
kłopotliwy i moze dojsc do pomyłki i po co liczyłes tam masę rozpuszczalnika zupełnie
niepotrzebnie i tak tego nie wykorzystałes w takim przypadku mozemy skorzystac z krzyza stężeń
| | m1 | |
jest na rysunku gdzie obliczamy stosunek masowy substancji |
| o różnych stężeniach |
| | m2 | |
C
1 i C
2 aby otrzymac roztwór o stężeniu C
x Mozna tez tak jesli to zadanie z matematyki bo
tak sądzę
0,12x+0,02(200−x)=0,03*200
0,12x+4−0,02x=0,03*200
0,1x=6−4
x=20g => tyle śmietanki potrzeba 200−20 =180g =>tyle potrzeba mleka na koniec jeszce o mleku a
co to znaczy Założyłem ze mleko jest w pełni płynne tak samo moge powiedziec o tłuszczu tez
jest w pełni płynny ale z tym sie zgodze nie bedziemy sie tu bawic w chemię analityczną bo
mleko to emulsja wieloskładnikowa nie tylko tłuszcz ale i białka np albumina globulina i
laktoza jak i również witaminy itp to samo sie tyczy śmietany
1 lis 22:38
Mateusz: Zapomniałem dodać warunki zeby mozna było uzyc krzyża stężeń C2>Cx i C1<CX czyli w tym
przypadku akurat nie skorzystamy z tego krzyża ale to moze ci sie przydac do innych zadan tego
typu
1 lis 22:42
nana: zle to robicie
3 gru 18:58
nana: Masz dokładnie, bd lepiej.
x− masa śmietanki 12 %
y− masa mleka 2 %
równanie :
x+y= 200
0,12 x + 0,02 y = 0,03 * 200
x+y = 200 | : (−0,12)
0,12x + 0,02y =6
−0,12x − 0,12y =−24
0,12x + 0,02y = 6
______________
−0,10y=−18| : ( −0,10)
y= 180
x= x+180=200
x= x=200−180
x=20
y=180
proszę, nie trzeba sie długo gówkować
3 gru 19:08
Mateusz: A i tu sie mylisz bo moj sposób to rozwiązanie prostego równania jest szybszy niz u ciebie bo
trzeba układ rownan rozwiązac poz tym Eta napisała juz rozwiązanie twoim sposobem.
3 gru 19:16
Mateusz: to równanie jest takie 0,12x+0,02(200−x)=0,03*200
0,12x+4−0,02x=0,03*200
0,1x=6−4
x=20g => tyle śmietanki potrzeba 200−20 =180g
3 gru 19:17