liczby w postaci : x-3, 2x, 5x+18
marti : liczby w postaci : x−3, 2x, 5x+18 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, wyznacz x
proszę o całe rozwiązanie.
6 kwi 23:46
ja: (2x)2=(x−3)(5x+18)
6 kwi 23:49
bezendu:
4x2=(x−3)(5x+18)
6 kwi 23:50
fx: Dla jasności − powyżej skorzystano ze wzoru określającego związek między trzema kolejnymi
wyrazami postępu geometrycznego.
6 kwi 23:51
bezendu:
b
2=ac ciąg geometryczny
6 kwi 23:53
marti : dziękuję
6 kwi 23:54
pigor: ... no i warto
(x−3)(3x+18) >0 ⇔ (x−3)(x+6)>0 ⇔
x<−6 v x>3 przydaje się .
7 kwi 00:08