trygonometria
Robaczek: Oblicz:
sin(4PI+alfa)
Teraz mam pytanie, czy mógłbym pierw zrobić tak, że
4*Pi=720
i teraz np.. sin90+sin90... obliczyłbym ile wynosi dla 720
i potem liczyć to z sin(alfa+beta)?
Może ktoś zna prostszy sposób i chciałbym mnie nauczyć..
6 kwi 22:51
Saizou :
a znasz wzór
sin(2πk+α)=sin(α)
6 kwi 22:53
ja: sin(4π+α)=sinα
6 kwi 22:53
Robaczek: Znam wzór
sin(α+B)=sinα*cosB+cosα*sinB
ale wychodzi na to, że mogę po prostu podstawić za sin: sin(4π), a za cos: cosα?
6 kwi 22:55
Robaczek: Nie no nie rozumiem..nie wychodzi mi to.
6 kwi 23:01
Robaczek: Mam z wykresu patrzeć tak? wielokrotność sinusa
więc jaki znak będzie miał sinus dla 4PI?
tutaj sinalfa bowiem funkcja przyjmuje wartosc =zero
6 kwi 23:03
ja: 4π=2*2π czyli masz dwa pełne obroty
6 kwi 23:06
ja:

sin4π=sin2*2π=0
6 kwi 23:09
Robaczek: Dziękuje, zauważyłem
6 kwi 23:11
Robaczek: A mógłbym prosić jeszcze o wyjaśnienie dlaczego cosinus dla przeciwnych argumentów przyjmuje tę
samą wartość? Bo przechodzi co "2" na plus − czyli jest parzysty czy jak mam to rozumieć? Bo
sinus dla rpzeciwnych jest ujemny.
6 kwi 23:28
ja: | | x | | x | |
cosα= |
| icos(−α)= |
| =cosα |
| | r | | r | |
Natomiast
| | y | | −y | | y | |
sinα= |
| sin(−α)= |
| =− |
| =−sinα |
| | r | | r | | r | |
6 kwi 23:48