rówm
Radek:
Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia się prostych 2x − y − m = 0 i 3y − x + 6 = 0
należy do prostej 2y − x = 0 . Podaj współrzędne tego punktu i oblicz jego odległość od
prostej 12y − 5x − 1 = 0
Coś nie wychodzi
y=2x−m
6x−3m=x−6
5x=3m−6
6 kwi 22:38
J: Teraz oblicz y tego punktu i podstaw x i y do trzeciej prostej
6 kwi 22:44
Radek:
drugi punkt taki ?
6 kwi 22:49
Eta:
ok
6 kwi 22:51
Radek:
2y=x
witam Panią
6 kwi 22:52
Eta:
Mogłeś rozwiązać metodą wyznaczników ( wtedy łatwiej się liczy)
W=5 , Wx=3m−6, Wy=m−12
6 kwi 22:53
J: Tak.
6 kwi 22:53
Radek:
Dziękuję, dalej już bez problemu
6 kwi 22:54