Parametr M WAŻNE
n3rv: Naszkicuj wykres funkcji f.Z wykresu odczytaj dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m
dwa rozwiązania
a)f(x)= |1/x +2| 1/x = 1 w liczniku a x w mianowniku i cały ułamek + 2
b)f(x)=|x−1/x+2| x−1 w liczniku a x+2 w mianowniku
Potrzebuje tylko juz dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m ma dwa rozwiązania.Dały
rade ktoś wytłumaczyć ?
6 kwi 22:26
J:
| | 1 | |
a) rysujesz f(x) = |
| , przeuwasz o 2 do góry i odbijasz to co jest pod osią. |
| | x | |
Przesuwasz linijkę równolegle do osi OX i odczytujesz rozwiązania.
6 kwi 22:38
J: | | −3 | |
b) rysujesz f(x) = |
| , przesuwasz o 2 w lewo , o 1 do góry i odbijasz. |
| | x | |
6 kwi 22:41
Mila:
f(x)=m
1) dla m<0 −brak rozwiązań.
2) m=0 − jedno rozwiązanie
3) m∊(0,2) −2 rozwiązania
4) m=2 − jedno rozwiązanie.
5) m>2 − 2 rozwiązania.
6 kwi 22:42
Mila:
| | x−1 | |
y= |
| przekształcamy do postaci kanonicznej |
| | x+2 | |
Równanie f(x)=m ma :
1) dla m<0 brak rozwiązań
2) dla m=0 jedno rozwiązanie
3) m∊(0,1) 2 rozwiązania
4) m=1 jedno rozwiązanie
5) m>1 2 rozwiązania
6 kwi 22:53