ciąg
Marcin: Dany jest ciąg (a
n), w którym a
n sumą kolejnych liczb naturalnych od n, do 2n
(a
n=n+(n+1)+(n+2)+...+2n). Oblicz najmniejszy wyraz ciągu (a
n), który jest większy od 2014.
Poryłem się
6 kwi 22:19
aRR: W ktorym an ?jest? suma kolejnych liczb naturalnych...?
6 kwi 22:22
ICSP: b
1 = n , r = 1 , b
n = 2n = n + (
n +1 − 1)*1 − twój ciąg ma n + 1 wyrazów
zatem
| | b1 + bn | |
an = |
| * (n+1) = |
| | 2 | |
6 kwi 22:22
aRR:
Ze tak sie wtrace, skad wiadomo, ze: n+(n+1−1)*1 okresla ile wyrazow tutaj mamy?
6 kwi 22:25
6 kwi 22:28
aRR:
Nie twierdze, ze to zle, ale ja bym policzyl tak:
n, n+1, n+2,...,n+n = 2n
W pierwszym wyrazie mamy n+0, wiec zaoczynamy liczenie od zera, stad n + n−1 jest wyrazem
n−tym, 2n n+1−szym
6 kwi 22:29
aRR: A tamtem wzor to jakby...z kapelusza

Jak by obok nie bylo napisane, co to oznacza, nie domyslilbym sie.
6 kwi 22:30
Marcin: aRR, czyli u Ciebie an, to? 2n−1?
6 kwi 22:32
aRR: | | 3n2+3n | |
an= |
| , tak jak napisales, poniewaz an=n+n+1+n+2+...+2n |
| | 2 | |
Czy miales na mysli ostatni wyraz ciagu n,n+1,...,2n? Bedzie to oczywiscie 2n.
6 kwi 22:35
Eta:
| | an−a1 | |
ilość wyrazów w ciągu arytmetycznym : n= |
| +1 |
| | r | |
| | 2n−n | |
ilość wyrazów w takim ciągu : |
| +1= n+1 |
| | 1 | |
6 kwi 22:36
Marcin: Nie wiedziałem, że jest wzór na ilość wyrazów w ciągu arytmetycznym

Jest coś podobnego dla ciągu geometrycznego?
Dziękuję
6 kwi 22:39
Eta:
Jak to?..... nie wiedziałeś?
| | an−a1 | |
an=a1+(n−1)*r po przekształceniu : n= |
| +1 |
| | r | |
6 kwi 22:59
Marcin: hehe to może ja już się uciszę
6 kwi 23:01
Eta:
6 kwi 23:02