rownanie
melka: czy to rownanie?
x+3
−−−−−−−−−−−−
(5−x)(x+2)
ma dwa rozwiazania?
1 lis 20:42
godzio187:
5−x≠0 v x+2≠0
1 lis 20:46
melka: czyli dwa
1 lis 20:50
melka: hm?
1 lis 21:00
Nikka: jedno, patrzysz na licznik
1 lis 21:03
melka: no, to co mi liczyl tam mianownik?
1 lis 21:04
Nikka: wyznaczył dziedzinę równania, co jest pierwszą czynnością w rozwiązywaniu tego typu równań
D=R\{−2,5}
1 lis 21:06
melka: aha i jak mam wyznaczona i w liczniku wyszlo x= −3 to co?
1 lis 21:10
melka: aha i jak mam wyznaczona i w liczniku wyszlo x= −3 to co?
1 lis 21:10
Nikka: to jest rozwiązanie równania, sprawdzasz czy należy do dziedziny, należy, czyli równanie ma
jedno rozwiązanie
1 lis 21:12
godzio187: a nie masz żadnego polecenia anie że to:
x+3
−−−−−−−−−−−− = ?
(5−x)(x+2)
1 lis 21:12
melka: nie mam polecenia
aha, a jakby nie nalezalo do dziedzieny to? ... nie ma?
1 lis 21:13
godzio187: zdaje się że to trzeba pomnożyć i wyliczyć delte zakładając że Δ≠−2,5
1 lis 21:13
godzio187: w mianowniku po wymnożeniu wyjdzie
−x2−3x+10
1 lis 21:14
Nikka: jeśli ma być równe 0 to ok, ale jeśli po znaku równości jest coś innego to trzeba analizować od
początku...
Melka pisz zadania w całości!
1 lis 21:15
melka: chyba:
5x+10−x2−2x
;>
1 lis 21:15
melka: ile rozwiazan ma to rownanie? tyle

czyli 1, tak?
1 lis 21:16
godzio187: melka możesz mi powiedzieć ile jest 5x−2x

liczę z Δ i x
1 = 2 jak narazie tera licze x
2
1 lis 21:17
godzio187: tak jak myślałem x2 = 5
wiec będzie jedno rozwiązanie x=2
1 lis 21:18
Nikka: jeśli
x+3
−−−−−−−−−−−− = 0 to tak jedno rozwiązanie
(5−x)(x+2)
1 lis 21:18
godzio187: rozpisać ci ?
1 lis 21:18
Nikka: po co liczyć deltę ?
1 lis 21:19
melka: no dobrze no, nie odjelam po prostu

juz wiem wszystko

a jakby sie rownalo np= 1 to ile?
1 lis 21:20
godzio187: nie wiem
1 lis 21:20
Nikka: Czynności:
1. Wyznaczasz dziedzinę równania. Mianownik musi być różny od zera bo nie ma dzielenia przez
zero.
(5−x)(x+2)≠0
5−x≠0 i x+2≠0
x≠5 i x≠−2
D=R\{−2,5}
2. Teraz przyrównujesz tylko licznik do zera.
x+3=0 i x∊D
x=−3 i x∊D
x=−3
jedno rozwiązanie
1 lis 21:22
Nikka: Funkcję kwadratową f(x)=ax2+bx+c można przedstawić w postaci czynnikowej
f(x)=a(x−x1)(x−x2) gdzie x1, x2 − pierwiastki funkcji kwadratowej
Jeśli funkcja jest zapisana w postaci czynnikowej nie ma potrzeby liczyć delty i pierwiastków,
tylko je odczytujesz.
1 lis 21:26