matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Damo93:
Proste pytanie ? w dowolnym trapezie kąt BAC jest zawsze prosty, z czego to wynika ?:
6 kwi 22:04
J:
Nie w dowolnym ...
6 kwi 22:07
52:
2α+2β=180
o
α+β+=90
o
6 kwi 22:07
Damo93:
no tak,
6 kwi 22:09
Mila:
W ten trapez masz wpisany okrąg . środek okręgu wpisanego w wielokąt leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych⇔ ∡B+∡C=180
0
1
1
∡B+
∡C=90
0
2
2
1
1
∡CAB+
∡B+
∡C=180⇔
2
2
∡CAB+90
0
=180⇔ ∡CAB=90
0
6 kwi 22:11
Damo93:
dziekuje !
6 kwi 22:15