6 kwi 21:47
Mila:
A jakie próby były?
6 kwi 21:58
6 kwi 22:00
Hugo: Milo <3
Więc

wpadłem na pomysł dwóch równań z tw cosinusów:
b
2 =17
2 + 12
2 −cosβ 2 * 17 * 12
a
2 = 16
2 + 17
2 − 2*16*17 cosα
Kolejny pomysł był by podzieleniem równania drugiego przez pierwsze.
| a2 | | 162 + 172 − 2*16*17 cosα | |
| = |
| |
| b2 | | 172 + 122 −cosβ 2 * 17 * 12 | |
I ewentualnie pomysł by cosβ = cos(180−α) co z wzorów daje = cosαcosβ+sinαsinβ = α gdyż przy
sin 180 jest zero.
6 kwi 22:51
Hugo:
I zostaje jedna niewiadoma; Alfa .. jednak mam problemy i wychodzi mi cosx > 2,11
6 kwi 22:52
Maslanek: Najpierw z twierdzenia sinusów (oznacz katy przyległe w wierzchołku D przez x i 180
o−x)
| | 17 | |
Stąd masz, że |BC|= |
| |AC| |
| | 25 | |
A później twierdzenie cosinusów znów przy wierzchołku D dla trójkątów BCD, ACD (wtedy policzysz
a − chyba).
| | abc | |
A resztę ze wzoru, np. R= |
| |
| | 4P | |
6 kwi 23:05
Maslanek: Aha... Przez a oznaczyłem długość |AC|
6 kwi 23:05
6 kwi 23:06
Hugo: ok już mam dz wszystkim
6 kwi 23:12
Mila:
O, właśnie miałam pisać, ale dużo pisaniny, może jutro znajdę inny sposób, to napiszę.
Dobranoc
7 kwi 00:07