funkcja wymierna
keti: kiedy funkcja wymierna ma tylko jedno miejsce zerowe ?
6 kwi 21:19
J: Gdy licznik ma jedno miejsce zerowe.
6 kwi 21:20
keti: w liczniku mam równanie kwadratowe.. więc kiedy równanie kwadratowe ma jedno miejsce zerowe?
gdy delta jest równa 0?
6 kwi 21:21
J: Tak.
6 kwi 21:22
keti: dziękuję
6 kwi 21:23
Bogdan:
W kwestii formalnej. Równanie nie ma miejsc zerowych, miejsca zerowe może mieć funkcja.
6 kwi 21:26
Maslanek: Niepowiedziane

Jeżeli jedno z miejsc zerowych nie należy do dziedziny, to naewt gdy w liczniku funkcja ma dwa
miejsca zerowe (jedno wykluczone), to funkcja dalej ma tylko jedno miejsce zerowe.
6 kwi 21:26
pigor: ... powiem np. tak: gdy wyrażenie (wielomian) w liczniku
ma dokładnie jeden pierwiastek (może być wielokrotny) należący
do dziedziny danej funkcji wymiernej .
6 kwi 21:29
keti: wyznacz zbiór tych wartości parametru m dla których funkcja wymierna
w(x)= 4x2−8x+mx+1 ma jedno miejsce zerowe.
jak to zrobić?
6 kwi 21:31
Maslanek: 1. dziedzina
2. co gdy równanie 4x2−8x+m=0 ma jedno rozwiązanie? Kiedy to rozwiązanie nie należy do
dziedziny?
3. co gdy równanie 4x2−8x+m=0 ma dwa rozwiązania, z których jedno nie należy do dziedziny?
6 kwi 21:33
keti: D= R − {−32} ; 1 }
6 kwi 21:37
keti: przepraszam D=R−{−1}
6 kwi 21:38
keti: i co dalej ? 4x2−8x+m=0 ? co z tym zrobić?
6 kwi 21:39
keti: prosze o odpowiedz
6 kwi 21:43
J:
1) Policz Δ i warunek Δ = 0
2) Policz x1 i x2 , gdy Δ > 0 i sprawdź, czy któryś z nich nie równa się − 1
6 kwi 21:50
ola: Rozwiąz nierównośc 2x
3−9x
2≥5−12x
Mógłby ktoś narysować wykres i wyjaśnic dlaczego jest tak a nie inaczej ?
10 sty 12:49
misiak:
ola −zapisz zadanie w nowym wątku
10 sty 13:19