uklad rownan
aRR: Mam taki uklad:
{x2+yz=0
{y(x+u)=0
{z(x+u)=0
{yz+u2=0
Dla y = 0 otrzymuje wtedy: x=0, u=0, z∊R
Dla z = 0 otrzymuje: x=0, u=0, z=0, r∊R
A co zrobic, kiedy x+u=0? Bo z tym przypadkiem jakos nie moglem sobie poradzic.
6 kwi 21:08
aRR:
<?>
6 kwi 21:28
aRR: <?>
6 kwi 21:56
pigor: ..., widze to np. tak: odejmij stronami równania 1−2 i 2−3 to
... ⇔ x2−u2=0 i (x+u)(y−z)= 0 ⇔ (x−u)(x+u)=0 i (x+u=0 v y−z=0) ⇔
⇔ (x−u=0 v x+u=0) i (x+u=0 v y−z=0) ⇔
⇔ (x−u=0 i x+u=0) v (x−u=0 i y−z=0) v (x+u=0 i x+u=0) v (x+u=0 i y−z=0) ⇔
⇔ (2x=0 i 2u=0) v (x=u i y=z) v x= −u v (x= −u i y=z) ⇔
⇔ (x,y,u,z)=(0,y,0,z) v (x,x,y,y) v (x,y,−x,z) v (x,y,−x,y), x,y,u,z∊R.
6 kwi 22:01